بررسی بازتاب حوادث تروریستی نیوزلند در فضای مجازی
نمود تازه یک بام و دو هوای غرب در مواجهه با تروریسم
بررسی بازتاب حوادث تروریستی نیوزلند در فضای مجازی
خودداری از تروریستی خواندن حادثه کشتار مسلمانان در نیوزلند از سوی رسانه ها و مقامات غربی، مصداق بارز استانداردهای دوگانه مقابل تروریسم است؛ واقعیتی که مورد تایید بسیاری از کاربران فضای مجازی قرار گرفت.
شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۱۳
کد مطلب: 6661
به گزارش «آرماگدون» ، تروریسم و اسلام ستیزی این بار در نیوزلند رخ نمود و جان ۴۹ نفر را ستاند. حملات تروریستی امروز افراط گرایان به دو مسجد در نیوزلند و انتشار تصاویر مربوط به آن در شبکه های اجتماعی واکنش های بسیار زیادی را در فضای مجازی برانگیخت.
کاربران با هشتگ هایی چون «#نیوزلند»، «#حمله_تروریستی»،«#اسلام_هراسی»، «#اسلام_ستیزی» و ... به این فاجعه واکنش نشان دادند.
این گزارش به بررسی تحلیلی محتوای توییتر در این ارتباط پرداخته است.

**انزجار از حمله وحشیانه امروز
بخش قابل توجهی از محتوای تولید شده در این ارتباط به بیان انزجار و شگفتی کاربران در مورد این حجم از خشونت و نفرت پراکنی اختصاص داشت. تعدادی فیلم این حادثه را بازنشر کردند و عده بسیاری، کاربران را به خودداری از دیدن این تصاویر توصیه کردند.
تقبیح افراطی گری بخش دیگری از محتوای تولید شده در توییتر بود. در توییتی آمده است: «سایه شوم تروریسم این بار علیه مسلمانان آن هم در یکی از آرام ترین کشورهای دنیا نیوزلند. رادیکالیسم نه مذهب می شناسد نه جغرافیا. نفرتی است که درونی می شود و چون سونامی دنیا را ویران می کند.»
کاربری نوشت: «حادثه نیوزلند نشان داد افراط گرایی و تعصبات، بزرگترین بلای جان بشریت بوده و پیروان هر تفکری ممکن است به این ویروس خطرناک دچار شوند ، انسانها بیش از هر امری، نیازمند دموکراسی، صلح، محبت، مدارا و عقلانیت هستند.»
گروهی هم مسلمان ستیزی را واکنشی به رفتار کسانی دانستند که سال ها است به اسم اسلام و با برداشتی افراط گرایانه از اسلام، دنیا را به خشونت کشیده اند. کاربر دیگری این خشونت را روی دیگر «حکومت داعش» و راست افراطی دانست.

**واکنش های دوگانه غرب از نگاه کاربران
بسیاری از کاربران کم توجهی به کشتار «مسلمانان» را نمادی از نژادپرستی دانستند. کاربری آورد: «اگر به نظرتان کشتار آدم‌ها در مسجد کمتر از کشتار بیگناهان در کافه،سالن کنسرت، کلیسا یا جشن حانوکا غم‌انگیز است، شما یک نژادپرست خطرناک هستید.»
در توییتی می خوانیم: «از هم اکنون دستگاه های خبری غرب در حال «موردی» قلمداد کردن کشتار نیوزلند هستند.اما برای ما اسلام ستیزی مورد یا حتی زنجیره ای از وقایع نیست. یک نوع سازماندهی با پشتوانه دولتهای نئولیبرال است.گاهی با دست یک غیرمسلمان و گاهی با عروج داعش که خود شکلی حاد از اسلام ستیزی بود.»
برخی کم توجهی غرب به حادثه نیوزلند را در برابر تاکید آنها بر «حقوق بشر» قرار دادند که در بسیاری از موارد به عنوان اهرم فشار علیه کشورهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. از دید کاربران این دوگانگی ها بر استفاده تبلیغاتی و ابزاری غرب از «حقوق بشر» صحه می گذارد.
«پروانه مافی» نماینده مجلس در صفحه شخصی خود نوشت: «هرچند تروریسم کور و عموما ناشی از تحجر اعتقادی پدیده ‌ای ورای مرزهای جغرافیایی و فرای هر زمان است اما اثبات آنکه اسلام عزیز و مسلمانان قربانیان اصلی آن هستند، سخت نخواهد بود. محک بزرگ غرب و جامعه جهانی، واکنش درخور، موثر و اجرایی به فاجعه ترور در نیوزلند و مجازات عاملانش خواهد بود.»
گروهی هم از مسوولیت های غرب در ترویج اسلام هراسی و نفرت پراکنی علیه مسلمانان گفتند. در توییتی می خوانیم: «مسئولیت مستقیم به خاک و خون کشیده شدن چندین تن از مسلمانان مظلوم و بیگناه در دو مسجد نیوزلند بر عهده دولت های مزوّر غربی است که سال ها است به اشکال مختلف مشغول پمپاژ نفرت از مسلمانان و اسلام هراسی و اسلام ستیزی در جهان هستند.»
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان هم در توییتر خود نوشت: «مصونیت‌ها در راستای تشویق به عدم تحمل مخالف در 'دموکراسی‌های' غربی، منجر به این می‌شود: قلدرهای اسرائیلی وارد مسجدی در فلسطین می‌شوند و به مسلمانان توهین می‌کنند؛ تروریست‌ها در نیوزیلند، کشتار ۴۹ مسلمان را پخش زنده می‌کنند. دورویی غربی‌ها در دفاع از سیاه‌نمایی مسلمانان به بهانه 'آزادی بیان' باید پایان یابد.»

**باز هم تیتر «بی بی سی» خبرساز شد
تارنمای شبکه بی بی سی که پیش از این بارها به خاطر سوگیری تیتر خبرهای خود مورد انتقاد قرار گرفته بود، این بار هم به خاطر عنوانی که برای گزارش مرتبط با حمله تروریستی نیوزلند انتخاب کرده بود، مورد انتقاد کاربران فضای مجازی قرار گرفت.
این رسانه که چند ماه پیش و در جریان حمله تروریستی به مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز از عبارت «عملیات مسلحانه» استفاده و از اطلاق تروریست به عاملان آن خودداری کرده بود، این بار هم با ذکر عبارت «قربانیان قابل توجه» (به نقل از پلیس نیوزلند) در تیتر خبر خود مورد انتقاد قرار گرفت.
کاربری نوشت: «یک نژاد پرست عقده ای، مسلمانان نمازگزار نیوزلند را به رگبار بسته، بی بی سی تیتر زده 'قربانیان قابل توجه' فقط می خواهم بدانم اگر کسی عروسی نوه ملکه را به رگبار می بست باز هم اینگونه تیتر می زد؟»
کاربر دیگری آورد: «چگونه است وقتی مسلمان ها کشته می شوند اسمش می شود حمله، اما وقتی غربی ها و اروپایی ها همان اتفاق برایشان می افتد، حمله تروریستی حساب می شود؟»
در توییتی دیگر هم آمده است: «کافی بود فرد مسلح توضیحی در کلیپ نمی داد، بی شک رسانه ها او را یک یا مسلمان تروریست یا نزدیک به مسلمانان جا می زدند. اما حالا فقط یک'حمله' آن هم 'مرگبار' اتفاق افتاده و فرد مسلح تروریست معرفی نمیشود. استاندارد های بیشرفانه دوگانه.»

** شباهت عملیات نیوزلند با بازی کامپیوتری
توییت های بسیاری در مورد شباهت کشتار مسلمانان در نیوزلند با بازی های کامپیوتری منتشر شد.
کاربری این اقدام را «نمایشی آنلاین از تروریسم و کشتار و مرگ که از روی دست بازی‌های کامپیوتری اجرا شده است» خواند. در توییتی دیگر می خوانیم: «شاید فقط در بازی کامپیوتری بشود به این راحتی به سمت دیگر انسان ها شلیک کرد.»
در توییتی دیگر آمده است: «اگه گیمری نادانسته فیلم این جنایت را ببیند فکر می کند یک بازی است. معلوم است این جنایتکار با این بازی ها تمرین کرده و این ذهنیت کثیف در ذهنش شکل گرفته است. گیم صرفا یک سرگرمی نیست.»

**پلیس نیوزلند و شبکه های اجتماعی زیر تیغ انتقاد
تعداد زیادی از کاربران با انتشار تصویر مربوط به خشاب‌های اسلحه تروریست نیوزلندی، به ابعاد دیگری از این رخداد پرداختند. روی خشاب اسلحه این تروریست نام افرادی نوشته شده بود که پیش از این با مسلمانان جنگیده اند.
کاربری در این ارتباط آورد: «بعد از فاجعه نیوزلند ۲ نهاد زیر تیغ انتقاداست: پلیس و شبکه های اجتماعی.
جوخه ترور از ۳ سال قبل به دور از چشم پلیس با افراطیون راستگرا در اروپا در تماس بوده و به دور از نظارت مدیران فیسبوک و توئیتر افکار مسموم خود را این چنین بر سلاحشان حک کرده و به اشتراک می گذاشتند.»

**گریزی به مسایل داخلی به بهانه حمله نیوزلند
حمله تروریستی به مسلمانان در نیوزلند باعث شد یک بار دیگر کاربران ایرانی به وجود امنیت داخل مرزهای کشورمان پرداخته و از تلاش مسببان ایجاد این امنیت تقدیر کنند.
برخی دیگر از کاربران با اشاره به امتناع رسانه های مطرح جهانی از اطلاق عنوان «حمله تروریستی» به این فاجعه، از معیارهای دوگانه غرب در تعریف و شناسایی تروریسم گفتند و به همین بهانه یک بار دیگر مخالفت خود را با لوایح الحاق به کنوانسیون پالرمو و CFT مطرح کردند.
کاربری نوشت: «امروز ده‌ها انسان بیگناه در نیوزلند قربانی شدند، اما رسانه‌های جهان غالبا از عنوان حمله تروریستی امتناع می کنند. با پالرمو و fatf مخالفیم چون مرجع و مصداق تروریسم را آنها تعیین می کنند و کشورهایشان همیشه پایگاه امنی برای تروریست‌ها است.»
Share/Save/Bookmark
مرجع : ایرنا